Zrakoplovno-tehnički centar otvara svoje hangare, a u njima ćete vidjeti ove zrakoplove

Zrakoplovno-tehnički centar, domaćin događanja AIRVG2017 – Zrakoplovnog dana u Velikoj Gorici, za sve posjetitelje po prvi puta otvara vrata svojih hangara u kojima ćete se moći upoznati s radom ovog središnjeg hrvatskog centra za održavanje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji se otvara i prema tržištu održavanja civilnih zrakoplova.

Posjetitelji će moći zaviriti u tri servisna hangara u kojima će im inžinjeri i mehaničari objasniti zadatke koje izvršavaju – preglede zrakoplova, motora i sustava, demontaže vitalnih komponenti, defektacija, NDT ispitivanja, zamjene komponenti, popravci strukture, zaštita od korozije, provjera vruće sekcije motora (HSI), obnova interijera i eksterijera, funkcionalna završna ispitivanja i drugo. U hangarima će se nalaziti protupožarni zrakoplovi Canadair CL-415, Air Tractor AT-802 te transportni helikopter Mil Mi-8.

Kompleks unutar kojeg obavlja djelatnost prostire se na površini od 230.000 m². Unutar kompleksa su hangari, pogoni, radionice, skladišta, upravna zgrada, heliodrom i uzletno-sletna staza. U tehnološki naprednim radionicama, s postojećom opremom, visoko kvalificiranim i stručnim radnicima ZTC obavlja poslove servisa zrakoplova, zrakoplovnih komponenti i svih vrsta radova u području aviotehnike.

Povijest Zrakoplovno-tehničkog centra duga je više od 70 godina i tijekom tog razdoblja ZTC d.d. je obavljao održavanje svih vrsta zrakoplova, poglavito onih koji su se koristili u sustavu zračnih snaga tadašnje države (klipni i mlazni zrakoplovi). Svoju reputaciju u tuzemnim i inozemnim okvirima stekao je pod imenom VZ Zmaj. Ambicija im je da postanu regionalni centar za servis zrakoplova, a utemeljena je na bogatoj stogodišnjoj zrakoplovnoj tradiciji u Hrvatskoj.