Svako četvrto radno mjesto u Velikoj Gorici vezano uz zrakoplovstvo

Velika Gorica pripada među gradove s najvišom plaćom među zaposlenima kod poduzetnika kao i u skupinu gradova s najnižom stopom nezaposlenosti – oko 6%.

Značajan udio u ovoj dobroj statistici dolazi i iz zrakoplovnih djelatnosti, a upravo s nedavno održane međunarodne konferencije „4th Business Aviation Conference“, gdje je  predstavljen projekt „Velika Gorica – Grad zrakoplovstva“, dolaze i posljednji podaci o važnosti zrakoplovstva za gospodarsku sliku našega grada koji pokazuju kako svako četvrto radno mjesto u našemu gradu je vezano uz zrakoplovstvo.

– Ukupni prihodi sedam poduzeća potpisnika Povelje prijateljstva „Velika Gorica – Grad zrakoplovstva“, među kojima su najveći Međunarodna zračna luka Zagreb, Croatia Airlines i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, iznose oko četiri milijarde kuna, a „zrakoplovci“ – potpisnici Povelje – u našemu gradu osiguravaju oko 2500 radnih mjesta – poručio je na konferenciji Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo Grada Velike Gorice.

Naime, na području Grada Velike Gorice poduzetnici osiguravaju oko deset tisuća radnih mjesta, a tvrtke „Grada zrakoplovstva“ zapošljavaju oko 2800 radnika. Oduzmemo li od toga radna mjesta koja nisu u Velikoj Gorici, a pridodamo zaposlene kroz Ministarstvo obrane koji rade na lokaciji 91. zrakoplovne baze Pukovnik Marko Živković na Plesu, dolazimo do četvrtine goričkih radnih mjesta vezanih uz zrakoplovstvo. Ne zaboravimo i radna mjesta iz djelatnosti koje prate aktivnosti na zračnoj luci, a prije svega to je špediterstvo i logistika, smještaj i ugostiteljstvo, rent a car i drugo.

Prema posljednjem izvješću agencije FINA za zagrebačko područje najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunata je kod poduzetnika u gradu Velikoj Gorici (6.843 kuna), a na taj je prosjek najviše utjecala prosječna mjesečna neto plaća 699 zaposlenih kod velikog poduzetnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o.

Ovoj dobroj statistici još se uspijete pridružiti jer HKZP upravo 10. lipnja zaključuje natječaj za izbor polaznika osposobljavanja za kontrolore zračnog prometa. Kako bi se odabrali najkvalitetniji kandidati za 12 radnih mjesta oblasnog radarskog kontrolora očekuje se da će kroz selekciju proći do tisuću prijava. Ipak, samo najbolji mogu čuvati hrvatsko nebo.