F16-baza bit će na Plesu

Hrvatska se odlučila na kupnju 12 izraelskih rabljenih borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak, a po svemu sudeći isti bi trebali biti locirani u Zrakoplovnoj bazi Pleso.

Najavio je to tijekom jučerašnje medijske konferencije o navedenim borbenim zrakoplovima brigadir Davor Tretinjak. Konferencija je održana u prostorijama Ministarstva obrane RH , a na njoj su sudjelovali i ministar obrane Damir Krstičević , Mirko Šundov, načelnik GS OSRH te drugi predstavnici MORH-a.

Nabava novih aviona koštat će oko 500 milijuna dolara, uz njih stiže i dodatno naoružanje, dva simulatora i borbena obuka pilota, infrastruktura i nova razina međudržavne suradnje dok je glavna mana što su navedeni avioni stari 25 godina.

Brigadir Davor Tretinjak u detaljnom izlaganju pojasnio je proces nabave od početaka koji seže još u 2015. godinu, detalja natječaja te do konačne odluke koju je ovog tjedna potvrdila Vlada. Među pitanjima dotaknuli su se i ulaganja u infrastrukturu u Zrakoplovnoj bazi Pleso o čemu je i prije bilo govora, a brigadir je pojasnio i da su se odlučili na to da će F-16 avioni biti smještani na Plesu.

-Stručnjaci iz Amerike, Izraela, Švedske imali su pravo ući na našu ZB Pleso, i druge ako su htjeli, mi smo odredili da će na Plesu biti avioni zbog dežurnog borbenog dvojca koji je već tamo napravljen. Svi koji su bili, zadovoljni su našim pistama, i našim održavanjem aerodroma-poručio je brigadir Davor Tretinjak i dodao:

-Ono što će Izrael još napraviti, to je ono što mi zovemo stable, osam garaža gdje će svi avioni biti parkirani u hangare. Neće više avioni polijetati direktno sa stajanke nego direktno iz hangara gdje će biti struja i voda i svi priključci koji trebaju biti s drugom razinom održavanja, work-shopovi sa svim alatima, i pričuvnim dijelovima što trebaju doći. Logistička potpora i predstavnici ponuditelja u RH će biti još tri godine, gdje će oni održavati te avione i biti u potpori našim pilotima-kazao je Tretinjak.

Na obuku u Izrael ići će 6-8 hrvatskih pilota, 45 tehničara, a među njima petero inženjera, a nakon obuke tri godine će Hrvatskoj boraviti dva instruktora-pilota iz Izraela, odnosno potpora od 12-15 osoba koje će u to vrijeme održavati avione.

Prva dva primjerka novog lovca u sastavu našeg ratnog zrakoplovstva trebala bi sletjeti u Hrvatsku 2020. godine, a njihova premijera se očekuje na 25. obljetnicu Oluje. Ostalih deset primjeraka trebali bi stići do 2022. godine.

Iako se u europskim okvirima ne dozvoljava offset program gospodarskog ulaganja već sada je vidljivo da je to bitna komponenta, a od prije je bilo najava ulaganja u ZTC Velika Gorica koji bi se razvio na održavanje s druge na četvrtu generaciju borbenog zrakoplovstva.