Iz školskih klupa na borbene avione

U Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici u utorak su učenicima 3. i 4. razreda koji se školuju za zvanje zrakoplovni tehničar uručeni prvi Ugovori o stipendiranju. Ugovore je s Ministarstvom obrane potpisalo 27 učenika iz goričke zrakoplovne škole, a stipendije je dobilo i 23 učenika Tehničke škole u Zadru.

Temeljem ugovora Ministarstvo obrane polaznicima trećih razreda mjesečno isplaćuje 700 kuna, a polaznicima četvrtog razreda 800 kuna te im po zavšretku pkolovanja osigurava posao u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Stipendisti će nakon završetka srednje škole biti upućeni na dragovoljno vojno osposobljavanje te će potom potpisati ugovor o vojničkoj službi s MORH-om čime će stupiti u djelatnu vojnu službu.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, koji je ujedno učenicima i uručio stipendije, izrazio je veliko zadovoljstvo uspjehom projekta te se nada kako će se on nastaviti i u budućnosti.

-Mogu sa zadovoljstvom reći da je ovaj projekt veoma uspješan. Naime, poznato je da nova tehnika, nova tehnologija zahtijeva mlade ljude, zahtijeva jedan novi sustav obrazovanja. Odaziv je veoma dobar, kao što ste danas vidjeli imamo 60 stipendista. Interes mladih za zanimanja pilot i zrakoplovni tehničar iznimno raste s obzirom na to da HRZ, MORH i Oružane snage nabavljaju novu, suvremenu tehniku- istaknuo je Mikić.

Zadovoljstvo su izrazili i mladi stipendisti koji jedva čekaju da završe školu te da se zaposle u struci.

-Prvenstveno očekujem da završim školu, da prođem sa što boljim prosjekom te da dobijem diplomu škole. Nakon toga očekujem temeljnu vojnu obuku te daljnju specijalizaciju u mom tehničkom području zrakoplovnog tehničara. Velika želja mi je da idem na helikoptere ili na nove borbene avione koje ćemo dobiti- rekao je Matija Luketić, učenik 4. ZIM razreda

Čini se da su novi avioni koji su u procesu nabave najveći mamac za učenike zrakoplovno tehničke struke, a to je potvrdio i maturant Domagoj Vihordin, koji je izrazio želju da radi na novim vojnim avionima.

-Rad na novim avionima bit će izazovan za mene, ali nadam se da ću ga uspjeti prebroditi- rekao je David Zbodulja koji je zahvalio Ministarstvu obrane i HRZ-u na prilici koju su im omogućili.

Zapovjednik Mikić zahvalio je Zrakoplovno tehničkoj školi u Velikoj Gorici i njezinom ravnatelju na nesebičnoj potpori i velikom trudu u realizaciji ovog projekta koji je od iznimne važnosti za HRZ te je naglasio da se ovim Ugovorima o stipendiranju HRZ-u osigurava budućnost zrakoplovno tehničke struke i temelj sigurnog i pravodobnog vođenja.

Dodao je i da je Ministarstvo obrane već prepoznato kao dobar poslodavac te da vjeruje da će novi ugovori o stipendiranju biti još jedan poticaj mladim naraštajima da svoju karijeru razviju u velikoj obitelji pripadnika HRZ-a.

-Bit ćemo uz njih na putu usvajanja specifičnih znanja i vještina vezanih za vojni poziv i, uvjeren sam, čvrst oslonac i potpora u razvoju njihove karijere zrakoplovnih tehničara. Zahvaljujem na potpori i roditeljima i zakonskim skrbnicima koji su prepoznali vrijednost i benefite koje pruža stipendiranje Ministarstva obrane. Siguran posao, mogućnost daljnjeg usavršavanja i razvoja profesionalne i vojne karijere izazovi koje donosi nova zrakoplovna tehnika pokazuju da ste za svoju djecu izabrali sigurnu mogućnost. Stipendistima želim puno sreće i zadovoljstva u savladavanju nastavnog plana i programa, usvajanju novih znanja i vještina koje donose zrakoplovno tehnička zvanja. Budite uporni, budite znatiželjni. Čeka vas izazovan, interesantan i dinamičan posao. Želim vam dobrodošlicu u veliku obitelj pripadnika HRZ-a- poručio je zapovjednik Mikić.

Ravnatelj škole Vedran Šarac također je izrazio zadovoljstvo zajedničkom suradnjom škole i HRZ-a koja je započela polaskom učenika na praktičnu nastavu u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

-Suradnja je urodila plodom pa ovdje imamo 50 učenika koji će, ja vjerujem, danas-sutra biti zaposlenici HRZ-a. Tom prigodom još jednom želim istaknuti da ste pred sebe stavili jedan dosta veliki cilj. Naravno da ste se upustili u nešto gdje se trebate iskazati i završiti svoju školu do kraja da bi zadovoljili sve ono što je potrebno, a nakon toga i proći temeljnu vojnu obuku. Sigurno ste oni prvi koji će svoja znanja koja usvojite morati prenositi idućim generacijama koje dolaze iza vas i zato je na vama velika odgovornost, a ja vam od srca želim puno uspjeha i imat ćete punu podršku škole te se nadam da ćete vi nama pružiti tu istu podršku kada budete aktivni u HRZ-u- poručio je stipendistima ravnatelj.