AIRVG2018: HRZ u punom sastavu za svoj Dan otvorenih vrata

Dan otvorenih vrata Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji se održava 19. svibnja 2018. godine na Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici u sklopu događanja AIRVG2018, prilika je za sve zaljubljenike u zrakoplove da se upoznaju s tehnikom kojom raspolaže Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici održava se u sklopu inicijative „Velika Gorica – Grad zrakoplovstva“ koju čine zrakoplovni subjekti koji djeluju na području ovoga grada, a kao potpisnici Povelje prijateljstva djeluju u zajedničkom cilju promocije zrakoplovstva u Hrvatskoj.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ovom prilikom predstavit će se u svom punom sastavu. Na pisti ZTC-a će se moći razgledati trenažni zrakoplov Zlin 242L te helikopter Bell 206B kao i transportni helikopter Mi-8. Ovakav dan ne može proći bez legendarnog mlaznog zrakoplova MiG-21, ali ni bez borbenog helikoptera OH-58D Kiowa Warrior koji je najnoviji dodatak hrvatskoj zrakoplovnoj eskadrili.

Posebnost ovoga dana je i uvid u svijet održavanja eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pa će posjetitelji u hangarima Zrakoplovno-tehničkog centra vidjeti helikopter Mi-171Sh te protupožarne zrakoplove airtraktor AT-802 te kanader CL 415.

Letački dio bit će također posebno zanimljiv, a započet će padobranskim skokom Specijalnih snaga Hrvatske vojske nakon kojih će nebom zagrmjeti „kockica“ MiG-21. Vidjet ćemo i letačke sposobnosti helikoptera OH-58D, demonstraciju izbacivanja vode na požarište prikazat će protupožarni AT-802, a zrakoplov za temeljnu obuku pilota Zlin 242L najavit će letačke asove HRZ-a – Akro grupu Krila Oluje koja su veliko finale poslijepodnevnog letačkog programa.