VIDEO: “Krila Oluje” u Gorici ugrađuju dodatnu atrakciju

Kroz tri pokusna leta iznad Lekenika i Velike Gorice u ponedjeljak 2. ožujka 2020., uspješno je provedeno testiranje dimne instalacije na avionu Pilatus PC-9M akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Ugradnju i modifikaciju dimne instalacije američkog prozvođača “Smoking Airplanes” proveo je tim stručnjaka Zrakoplovno-tehničkog centra iz Velike Gorice, a prve letove izveli su piloti pukovnik Damir Barišić, voditelj Operativno-letačkog odsjeka u Zapovjedništvu 93. krila HRZ-a i satnik Darko Belančić, vođa “Krila Oluje”.

To je bilo prvo testiranje funkcioniranja ispuštanja dima iz hrvatskih Pilatusa, a planirana je ugradnja na ukupno devet aviona. Prema aktualnim planovima, “Krila Oluje” će prvi puta predstaviti letački program uz ispuštanje dima na međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu “CROIMAS 2020” 30. svibnja u Zadru.

“Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih i najiščekivanijih trenutaka u povijesti “Krila Oluje”, jer dimni trag neizostavni je i vizualno najatraktivniji dio nastupa svih svjetskih akrobatskih grupa. Hvala svima koji su dali svoj doprinos, na zadovoljstvo nas pilota “Krila Oluje”, ali i milijuna gledatelja koji će u narednim godinama imati priliku uživati u još atraktivnijim nastupima naše skupine”, rekao je nakon leta pukovnik Barišić.

Satnik Belančić rekao je kako su današnji letovi rezultat dugogodišnjeg truda, rada i istraživanja sada realiziranih uz potporu Zapovjedništva HRZ-a, Glavnog stožera i Ministarstva obrane. “Čast mi je što sam imao priliku sudjelovati u ovome, a izrazito mi je drago da će Krila Oluje imati svoj prvi debitantski nastup s dimom upravo na svoju 15. obljetnicu osnivanja i to na prvoj međunarodnoj vojnoj manifestaciji CROIMAS 2020.”, zaključio je Belančić.